keskiviikko 16. tammikuuta 2013

Opetusmateriaalit


Työvaiheet:

1. Suunnittele korurasiasi. Piirrä sen kuva paperille, suunnittele rasian koko (korkeus, leveys ja pituus). Suunnittele kannen kirjontakuvio. Mieti korurasian saajaa; mistä asioista hän pitää? Mistä väreistä hän pitää? Mitä sinulle tulee mieleen kun ajattelet häntä? Millaisesta tyylistä hän pitää; yksinkertaisesta, koristeellisesta, graafisesta…? Lue vielä läpi äidinkielentunnilla kirjoittamasi teksti lahjansaajasta ja mieti tuleeko sinulle mieleen jotakin muuta, jonka voit yhdistää korurasian suunnitteluun?

2. Laske miten paljon tarvitset vaneria ja piirrä se vanerille. Sahaa pistosahalla tarvitsemasi määrä vanerista. Sahaa samalla rasian pohja ja kansi hyvin huolellisesti. 

3. Opettaja ajaa sirkkelillä urat, joita käytät liitoksena pohjassa ja reunojen yhdistämisessä. Tarkista mitat (suorakulma on hyvä mitta tähän). Hio, jos tarvis.
 4. Mittaa ja merkitse sivuihin poraamispaikat, joiden avulla kiinnität rasian sivut yhteen rasian malliseksi. Poraa reiät. Huom! Tarkista minkä kokoiset naulasi ovat, jotta osaat porata 0,5-1mm pienemmät reiät. 5. Liitä pohja ja yksi pääty yhteen; laita uraan hieman liimaa (ei liikaa, jotta se ei tursua ulos!) ja yhdistä palat. Tee samoin muille rasian osille. 

 
6. Naulaa pienet naulat rasian sivuihin poraamiisi reikiin. 7. Tarkista ristimitta. Ota mittanauha ja tarkista, että mitat kulmasta kulmaan ovat samat eli rasiasi on säännöllinen suorakulmio. Jos jostain pursuaa liimaa pyyhi ylimääräiset pois. 


8. Valmista kansi. Jos et ole vielä sahannut oikean kokoista kantta, sahaa se. Kannen tulisi olla hieman suurempi etu- ja sivureunoistaan. 

9. Hio kannen reunat pyöreiksi. 
 
10. Hio laatikon reunat pyöreiksi. Hio laatikon sivut tasaisiksi. 

11. Mittaa ja merkitse saranan paikat sekä kanteen, että laatikon sisäreunaan. Tarkista saranaan tarvittavan ruuvin koko.  12. Poraa 0,5mm pienemmät reiät kuin mitä ruuvisi ovat. 

13. Kiinnitä ruuvit ensin laatikon sisäreunaan ja sitten kanteen. 
 
14. Tarkista kannen istuvuus.

15. Poista saranat irrottamalla ruuvit.

16. Maalaa rasia sekä kannen sisäpinta. Annan kuivua. Hio hieman ja maalaa uudelleen. Toista kunnes maalipinta on tasainen ja siisti. 
 
17. Tarkista, että kangas taittuu nätisti kannen päälle ja kuvio osuu siihen kohtaan mihin sen haluat. Leikkaa kangas. Huolittele kankaan reunat.

18.  Piirrä kuviosi kankaalle. Kirjo kuvio kankaalle helmilangalla. Mieti itse, mikä pisto sopii kuviosi toteuttamiseen parhaiten.


19. Leikkaa vanulevystä sopiva pala korurasiasi kantta varten. Liimaa vanu kanteen kiinni. 

20. Pingota kangas kannen päälle, taita reunat siististi ja kiinnitä niittipyssyllä tai pienillä nauloilla. Kiinnitä ensin takareuna, sitten sivut ja lopuksi etureuna. 


21. Kiinnitä saranat paikoilleen sekä rasiaan että kanteen. Kankaan läpi voi olla vaikea löytää saranaa varten porattua reikää, mutta ole huolellinen. Huolellisuus palkitaan! 22. Tarkista työsi ja tee itsearviointi.Itsearviointikysymyksiä oppilaalle:

* Mihin olen erityisen tyytyväinen?                * Mitä minun pitää vielä harjoitella?
* Mitä olisin voinut tehdä toisin?                     * Mikä on siistein kohta työssäni?
* Missä olisin voinut olla kärsivällisempi?      * Mitä uskon lahjan saajan ajattelevan korurasiasta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti