tiistai 26. marraskuuta 2013

Mökki

Alumiininen mökki oli ajatuksena ihana. Toteutus ja materiaalin valinta sekä sen soveltuvuus kynttilälyhdyksi alkoi epäilyttämään jo valmistusvaiheessa. Onneksi ystävä teki samanlaisen, jolloin saimme jaettua tuskaamme. Suunnitteluvaihe oli pitkä ja aika tarkkaan saimme pohtia, minkä osan leikkaamme, minkä osan taitamme, mihin saamme popniitit kiinnitettyä, kuinka korkean mökistä tekee, jne. Teimme ensin paperisen kaavan, jonka saimme koekasattua ja jonka avulla saimme piirrettyä alumiinilevylle mökin kaikkine kulmineen ja leikkausviivoineen.

Alumiinilevylle piirrettiin mökin ulkoreunat sekä taitteet.


Tämän jälkeen leikkasin mökin reunat isolla leikkurilla niin pitkälle kuin pystyin. Isolla leikkurilla reunat pysyivät siistimpinä, eikä niihin tullut sahalaitaa, joka peltisaksilla leikatessa helposti tuli.
Osan taitoksista sain tehtyä isolla taittamiskoneella, mutta mökki sisälsi paljon kulmia, jotka vaikuttivat toisiinsa. Kulmat oli taitettava tietyssä järjestyksessä, jotta ne sai ylipäätänsä taitettua.
Ikkunat porasin pylväsporakoneella isomalla ja pienemmällä terällä. Isolla terällä poratessa minulla ei ollutkaan levy kunnolla kiinni ja se lähti pyörimään terän mukana, jonka seurauksena levyyn tuli rumia jälkiä. Yritin pelastaa tilannetta hiomalla pintaa hiomapaperilla. Aluksi pinta näytti kauhelta, mutta nyt tuo pinta näyttää itse asiassa ihan hauskalta.

 Popniittauksesta en jostain syystä ottanut kuvia, mutta se oli koko projektin helpoin asia. Popniittiä varten merkattiin niitille paikka, porattiin reikä ja lopuksi naksautettiin popniittipihdeillä popniitti paikoileen.

Oppilaiden kanssa valmistettavaksi työ on liian vaikea, mutta alumiinin taittaminen sopii mielestäni hyvin alakouluun, jossain yksinkertaisemmassa muodossa. 
Lopputulokseen olen yllättävän tyytyväinen. Mielestäni mökistä tuli suloinen. Vähän vino ja hyvin omaperäinen. Kynttilää en mökissä uskalla polttaa pientä hetkeä kauempaa, mutta koriste-esineenä se on oikein sievä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti