lauantai 3. elokuuta 2013

Tölkinvetimistä virkkaaminen

Tämä on ollut projekti, jota olen suunnitellut pitkään. Opetella virkkaamaan tölkinvetimistä (nipsuttimista, marsun nenästä, klipsuista... Rakkaalla lapsella on monta nimeä...) jotain. Aloitin tästä tasaisesta pinnasta, vaikka vaihtoehtoja olisi vaikka kuinka. Ohjetta en suomeksi löytänyt (ainakaan sellaista, josta olisin jotain saanut irti), joten ajattelin yritää kirjoittaa sellaisen. Kommentoida saa ja antaa palautetta, jos jokin kohta on epäselvä.

Tason virkkaaminen tölkinvetimistä
(esim laukkuun tai pussukkaan)

Tarvitset:
- tölkinnipsuja
- pihdit & (sivu)leikkurit
- lankaa * Nylonlanka on kuulemma parasta ja kestävintä, itse käytin merseroitua puuvillalankaa)

* Aluksi nipsut kannattaa huuhdella. Jotkut käyttävät pesuainetta, minä turvauduin pelkkään veteen, jottei nipsun pinta kärsisi. Sen jälkeen huolellinen kuivaus.


* Sen jälkeen nipsut siistitään. Osassa kiinnitysosa hajoaa kun nipsu irroitetaan tölkistä, jolloin sen reunat voi siistiä. Itse pidän enemmän siitä tyylistä, jossa kiinnitysosa taitetaan nipsun alle. Leikattu reuna voi hangata langan poikki, kun taan taitettu on langalle hellävaraisempi. Itse olen käyttänyt korupihtejä ja -leikkuria, mutta mitkä tahansa vastaavanlaiset työkalut käyvät.
* Tee aloitussolmu. Ota kaksi nipsua, aseta ne oikeat puolet vastakkain. Voit itse valita haluatko virkata ensin isompaan vai pienempään koloon. Suurta eroa ei lopputuloksessa ole.
Tee 2 kiinteää silmukkaa (Pujota koukku vastakkain olevien nipsujen reijästä ja hae lanka itsesi puolelle, lanka uudelleen koukulle ja vedä koukulla olevien lankojen läpi.)


Tämän jälkeen tee 1 ketjusilmukka.
Ota kaksi nipsua ja aseta ne oikeat puolet vastakkain ja pujota edellisten nipsujen ´alle´. 


Tee 2 ks kuten aiemmin niin, että koukku menee neljän nipsun ja reijän läpi hakemaan lankaa. 


Tälläiselta näyttää kun nipsut avataan. Käsiala kannattaa pitää melko löysänä, muuten nipsujen avaaminen on hankalaa, eikä valmis pinta ´elä´ yhtään.


Jatka nipsujen lisäämistä, aina virkaten 2ks ja 1kjs.


 Kun työsi on tarpeeksi pitkä, älä lisää enää nipsuja, vaan virkkaa 2ks viimeisten kahden nipsun jälkimmäiseen koloon.

Tämän jälkeen virkkaa 2kjs. Näillä siirryt seuraavalle kerrokselle.


Ota uusi nipsu (vain yksi!)


 Aseta uusi nipsu edellisen kerroksen viimeisen nipsun kanssa oikeat puolet vastakkain (samoin päin) ja virkkaa 2ks näiden kahden nipsun ensimmäiseen koloon.


Kannattaa tarkistaa, että nipsut ovat samoin päin.


 Jatka nipsujen lisäämistä yksi kerrallaan ja kun pääset kerroksen loppuun, virkkaa 2kjs ja jatka kuten edellä.5 kommenttia:

 1. Kivoja tuunauksia täällä. Tää on kiva uusiokäyttö idea ja tosta kaiuttimesta tuli ihan huippu!

  VastaaPoista
 2. Hyvä ja selkeä ohje. Olen tähän saakka virkannut näitä yhteen rinnakkain, laukussa jopa "pyöröneuleena", mutta tätäkin voisi kokeilla.

  -Paula

  VastaaPoista
 3. Selkeä ohje ja hyvät kuvat,mutta toisen kerroksen kanssa tuli ongelmia. Miten monen reiän läpi virkataan toinen kerros?

  VastaaPoista
 4. Neljän. Se onkin vähän kinkkinen! Tsemppiä virkkailuihin! Ja kysy vaan, jos voin olla jossain muussakin kohdassa apuna.

  VastaaPoista
 5. Ihanaa, että vihdoin on tähän selkeä ja hyvä ohje - kiitos! Tätä olen kaivannut!

  Heitinpä siua haasteella :) - kurkkaa http://sormustin.blogspot.fi/2013/10/lankasailytin-ja-haaste.html

  VastaaPoista